Frits met foto in zijn hand van de oude gevel

Rohof Modeschoenen in Almelo kent een lange traditie en is sinds het begin van de jaren 60 lid van ANWR-GARANT. De enorme veranderingen in de markt noopten de vierde generatie tot drastische maatregelen. ”We hebben ons gespecialiseerd in luxe merken die het verschil maken en zorgen constant voor verandering”, zegt Frits Rohof.

In 1881 begon Gerard Rohof in zijn café te handelen in klompen en schoenen. Op zeker moment werd de handel belangrijker dan de borrel, waarna hij zich in 1897 in een pand in de Grotestraat daarop toelegde. Sinds 1991 runnen Frits en Mary Rohof het bedrijf. “Mijn vader ging eind jaren vijftig op inkoop met enkele collega’s, ik geloof met Van Dam uit Winterswijk, Evers uit Arnhem, Haagsman uit Wageningen en Diks uit Zwolle. Zij sloten zich na de start van Nord-West in Nederland al snel aan, want ze zagen de voordelen. Mijn vader is nog voorzitter geweest en heeft in Frankfurt in de ledendirectie gezeten”, vertelt Frits Rohof. “In de beginperiode deden we aan alle programma’s en folders mee. Het was fijn dat de inkopers op alle internationale beurzen kwamen, bij alle goede merken de topmodellen uitzochten en dat de DZB-bank meefinancierde. Maar ja, de markt is enorm veranderd.”

INGRIJPENDE UPGRADE

Voor Rohof betekende dat: weggaan uit het grijze midden. “Wij zijn van een brave papa-mamawinkel een echte modezaak geworden met mooie merken die nergens anders in Almelo te koop zijn. Een beetje zoals de Bijenkorf heeft gedaan. Daarom hebben we -helaas pindakaas– na 40 jaar onze kinderschoenen moeten afstoten en zijn we met comfortschoenen gestopt. Door de opkomst van de grootwinkelbedrijven met hun goedkope schoenen hebben we ons in luxe merkschoenen en accessoires gespecialiseerd. Ook hebben we de winkel verkleind en ons personeelsbestand, dat in de jaren 80 nog zestien medewerkers telde, afgebouwd. Die drastische beslissingen moest je wel nemen...”

De aanpassingen bleken te werken. “Mijn vrouw gaat nu alle beurzen af en reist zes keer per jaar naar Antwerpen om bijzondere merken in te kopen. Elk seizoen verruilen we wel een merk voor een ander, want je bent verplicht om je klanten steeds te verrassen! Dus doen we niet meer aan programma’s mee, maar we hebben wel schoenen van contractleveranciers. Ook alle informatie van ANWR-GARANT is zeer welkom. Alles wat goed is, daar wil je natuurlijk op meeliften.”

WEBSHOP ONMISBAAR

Rohof heeft een webshop via winkelstraat.nl. “Een substantieel deel van onze omzet gaat heel Nederland door. Elke dag zijn er behoorlijk wat paren, die we moeten inpakken. Of dat lonend is? Als ik het niet doe, weet ik zeker dat ik paren inlever. Gelukkig blijft er een hele grote groep mensen, die graag winkelt om er een stuk beleving, gezelligheid en service te vinden. Zo krijgen onze klanten bij hun aankoop een serviceticket met onderhoudstips en recht op een gratis onderhoudsbeurt binnen drie maanden. We stomen suède even op, het leer krijgt een poetsbeurt. Dat wordt gewaardeerd.” Hoe ziet de toekomst van zijn bedrijf eruit? “Was het voor mij destijds de normaalste zaak van de wereld om in deze business te gaan, dat mijn kinderen de zaak zullen voortzetten is een illusie. Zij hebben andere banen.”